Monday, May 11, 2009

Eu votez cu PISTA!

Cei ce ma cunosc stiu ca nu am fost un mare amator de Vama-Veche… Si asta din cateva motive simple. In primul rand sunt constantean si nu am avut niciodata de vreo prezentare deosebita a marii pentru a ma bucura de ea – am crescut pe plajele Constantei printre tot felul de melteni care veneau cu gogosari si salam la pachet, am jucat fotbal in fata hotelurilor Bucuresti si International din Mamaia fara sa imi pese de turistii bogati care isi tineu fesele departe de nisip lafaindu-se pe sezolnguri – nici nu stiam ca sunt acolo. Am facut baie langa Cazinoul din Constanta in chiloti albi fara sa conteze ca pe faleza se plimbau tot felul de pipite. Marea aia a fost tot timpul a mea. Apoi era vorba de distanta: pentru plaja vara era de ajuns sa ma sui in 23 sau intr-un maxi-taxi si sa ma scald pe unde voiam eu. Sau chiar doar sa o iau la vale din fata blocului si in 10 minute eram la “3 papuci” si saream de pe dig unde credeam eu ca e apa mai primitoare.
De 1 Mai (ca aici voiam sa ajung)?... Pai de ce am fi carat toata bautura aia prin tren si mai apoi prin autobuz sau mai stiu eu ce mijloc de locomotie pana in Vama?... Era mai simplu: aroape ca ne aruncam din mers in Constinesti sau Neptun si gata! Sau ne duceam la un gratar inghesuiti in vreo doua Dacii si iarasi gata!
Insa de cativa ani ma roade subiectul Vama-Veche, din ce in ce mai intens… Mai precis de cand au inceput sa o salveze unii si altii. Ei bine, pentru salvatori: sa stiti ca e mai misto decat am gasit-o de mai multe ori de-a lungul anilor trecuti… Eu zic sa nu va mai chinuiti sa salvati nimic. Vama e Vama si cu blocuri! Pentru toate generatiile Vama a insemnat “altfel” sau “NU”. E acelasi lucru si acum. Doar ca nu mai e “altfel-ul” sau “NU-ul” ala, de atunci, din fiecare generatie in parte. Si acum se umbla cu NU in brate prin Vama. Problema este ca celor ce au iubit locul asta candva nu le place NU-ul actual: isteric, plin de angoasa, jegos, mai zgomotos decat un tractor, bolnav de blenoragie, drogat, intoxicat cu alcool, iubitor de shaorma, ragusit, tatuat, gaurit in buza, cu limba mai spurcata decat o revista porno. Dar e un NU mai sincer si mai liber decat a fost vreodata. S-a nascut liber si si-a ales singur drumul pana in praful Vamii; toata lumea a incercat sa il tina afara si totusi e acolo… Oamenii astia de il tin acum in brate nu au cantat niciodata “Treiculoricunoscpelume”, nu au mers la munca patriotica, nu au recitat hectare de poezii despre nimeni. Daca vor sa protesteze o fac fara sa le fie frica, stiu ca e dreptul lor si il folosesc natural. Sa-i lasam in pace si sa nu le mai salvam nimic. Se vor descurca ei, vor gasi ei ce trebuie si ce nu.

PS: iar pista aia de biciclete, sau de ce o fi ea, e chiar utila… seara ajungi foarte repede de la Stuf la Expirat si nici nu mai calci pe nimeni in picioare.

4 comments:

The Fly said...

In sfarsit vad si eu un punct de vedere cu care sunt de acord. Despre Vama adica. Bravos :D

Windy said...

Thx mate!

AMB said...

Auzi, dar ce faceati prin tren cu toata bautura aia?!

Windy said...

O beeeeeeaaaaaaaammmmmmmmm! Iuhuuuuuuhuuuuu!!!! Ma bucur ca ai poposit pe aici ;)